Nalba

Nalba (van non alba: ‘geen wit’) is een schrift dat is gebaseerd op zulke vormen:

woord

Drabkikker heeft die vormen ooit bedacht. Ze zijn mooi, het zou nog mooier zijn als het een daadwerkelijk schrift was in plaats van een betekenisloze lijn. Dat is wat Nalba is: een systeem van tekens die worden verbonden met lussen zodat zulke vormen ontstaan.

Het is nogal bizar om een schrift te bedenken waarvan het eindresultaat al bestaat. Het is zoeken naar de formule van een grafiek die je voor je hebt liggen.

Mijn ‘oplossing’ voor dit ‘probleem’ is dat het schrift, wat eigenlijk meer een vermomde code is, uit drie verschillende tekens bestaat:

woord

Om deze tekens aan elkaar te kunnen knopen variëren hun vormen: de Λ wordt in verschillende hoeken gekanteld, de Π krijgt een herkenbaar boogje, en alle tekens kunnen worden omgedraaid:

woord

Hier drie voorbeelden, waarin vooral duidelijk te zien is hoe lege ruimte rondom de Λ wordt opgevuld:

woord

De tekens worden aan elkaar geknoopt door korte of lange lussen. Het verschil tussen de twee soorten lussen zit ’m in de hoogten van de punten die ze verbinden:

woord

Hier dezelfde drie voorbeelden als daarnet, nu met lussen, die nog meer witruimte vullen:
woord

De korte lus wordt alleen gebruikt bij en rondom een I, zodat die te onderscheiden valt van de andere tekens.

*

De vorm van een teken hangt af van de vorm die ervoor komt. In een tabel heb ik alle combinaties van tekens en voorgaande vormen weergegeven:

tabel

Bovenaan de drie tekens waaruit het schrift bestaat, links alle mogelijke voorgaande vormen. De blauwe vormen kun je daarachter schrijven, de rode vormen vervangen een deel van de vorm ervoor. Op de eerste rij staan de vormen waarmee een woord begint. Met deze tabel kun je alle combinaties van tekens schrijven.

*

Drie tekens zijn er drieëntwintig te weinig om Nederlands mee te schrijven, vandaar dat een code nodig is. Iedere letter van ons alfabet bestaat uit drie tekens. (Ik zei toch dat het niet praktisch was?)

A 111 N 222
B 112 O 223
C 113 P 231
D 121 Q 232
E 122 R 233
F 123 S 311
G 131 T 312
H 132 U 313
I 133 V 321
J 211 W 322
K 212 X 323
L 213 Y 331
M 221 Z 332

Zoals u had geraden is 1 I, 2 Λ en 3 Π. (Mooi dat de cijfers overeenkomen met het aantal stroken dat de tekens hebben.)

En zo werkt het. Letters worden cijfers, cijfers worden tekens, tekens worden sierlijke slierten. Tot slot, als voorbeeldtekst, Hebban olla vogala, geschreven met v’s en w’s:

tabel

Lekker compact hè?

Update: Lees ook het ‘vervolg’ hierop: Paenalba.

Advertenties